Blessures

Publicatie datum 02-07-2022 11:04:14
Categorie Onze adviezen

Zwaar werk, sporten en ongetrainde “gekke” bewegingen uitvoeren: ons lichaam kan er wat van. Beweging werkt als volgt: onze spieren zitten vast aan banden en pezen. Banden zorgen ervoor dat alles op zijn plaats blijft en pezen geven de beweging door aan de botten. De meeste spieren zijn een soort harmonica’s die kunnen in- en uitschuiven. Soms kan een plotselinge of zware beweging net iets te veel zijn. Of je gaat te lang door met de beweging. Op dat moment ontstaat er schade aan de band, pees of spier. Die schade voel je vaak als een irritatie: het voelt stekerig of afgekneld aan. Wanneer de irritatie te lang duurt worden de immuuncellen erbij gehaald en kun je een steriele ontsteking krijgen. Dit is een actief immuunsysteem zonder een ziekteverwekker. Vaak krijg je in het begin alleen last wanneer je weer beweegt. Rust geeft geen klachten. Als je opnieuw voorbij je grens gaat zal je op den duur ook last in rust krijgen. Op dat moment is het een ontsteking geworden. Denk hierbij aan RSI of een slijmbeursontsteking.

Wat kun je doen om dit tegen te gaan?

Als je met iets begint is rustig opbouwen tot je warm geworden bent een goed idee. Hiermee laat je je lichaam wennen aan de belasting.

Ben je begonnen met duursport zoals hardlopen? Ga dan niet voorbij het punt dat je kunt zingen of praten in jezelf. Je hartspier en zuurstofopname verbeteren sneller dan je skeletspieren. Dus op het randje van je conditie rennen is in het begin vragen om blessures.

Rust nemen is ook essentieel. Tussendoor maar ook wanneer je geblesseerd bent. Jammer voor je sport en je prestaties, maar dit gaat niet zonder rust weg. Met rust bedoel ik niet volledig inactief zijn, maar blijven bewegen zonder overbelasting zonder dat je de sport uitoefent. Het is bijvoorbeeld wel goed om met een verstuikte enkel toch een beetje te lopen gedurende de dag. Ook bij een blessure aan je tussenwervels zoals hernia is rustig blijven bewegen wel een goed idee.

Heb je een kwetsuur? Ga dan nooit koelen met ijs of koud water binnen 48 uur. Laat de ontsteking ontstaan, de zwelling beschermt je weefsels. Als je te snel koelt, breek je de ontstekingsreactie af en kan het zelfs chronisch worden.

Kun je je ontsteking weer uitzetten? De natuur heeft genoeg in huis om het herstelproces te versnellen. Het voedingsmiddel dat het immuunsysteem weer naar huis stuurt is EPA, een omega 3 vetzuur dat voorkomt in vis en schaal- en schelpdieren. Je kunt ook EPA nemen als visolie, levertraan of algenolie. Je kunt daarnaast het ontstekingsproces ook saboteren met ribes nigrum, ofwel zwarte bessenextract. Dit supplement is bijzonder geschikt tegen blessures, omdat het goed werkt op spieren, pezen en banden. Dit kruid werkt op dezelfde manier als diclofenac of ibuprofen, maar dan zonder de bijwerkingen.

Ribes nigrum is er in tinctuurdruppels, capsules en in tabletvorm.

Loop je al langer met deze klachten? Je bent welkom bij Drogisterij De Rode Pilaren. Ons ervaren team adviseert je graag voor een oplossing op maat!

Bron: For You

Deel deze tip