Traplopen is Gezond: Ontdek de Voordelen

Publicatie datum 31-10-2023 22:13:14
Categorie Onze adviezen

Traplopen: Een Oude Activiteit met Moderne Voordelen

In 1905 werd in Parijs een kampioenschap georganiseerd voor het beklimmen van de trappen van de Tour Eiffel. Er deden 227 "trapklimmers" mee. Er was één winnaar, een wedstrijdwielrenner genaamd Eugène Forestier, die in een indrukwekkende tijd van drie minuten en twaalf seconden de tweede verdieping van dit iconische monument bereikte. Dit evenement markeerde het begin van wat we tegenwoordig kennen als Tower Running, een wereldwijd circuit van trapklimwedstrijden.

Het Tower Running Fenomeen: Waarom Trapklimmen een Competitieve Sport is

Traplopen wordt beschouwd als een fysieke test op hoog niveau. Het bewijs hiervan is de groeiende populariteit van Tower Running en de meer dan 150 trapklimtests die wereldwijd worden georganiseerd. Maar traplopen is meer dan alleen een wedstrijd. Het is ook een oefening en trainingsvorm waarmee je spieruithoudingsvermogen kunt ontwikkelen en je ademhalingscapaciteit kunt vergroten. Deze eenvoudige handeling biedt talloze voordelen voor de mondiale gezondheid.

Traplopen als Dagelijkse Gewoonte: Weg met Sedentair Gedrag

Maar laten we even teruggaan naar het dagelijkse leven. Weet je waarom we bij Svensson zo'n eenvoudige vorm van lichaamsbeweging aanbevelen? Vooral na de zomer willen we je uitleggen waarom je zou moeten stoppen met het gebruik van liften of roltrappen en in plaats daarvan de trap te voet zou moeten gebruiken. Deze gewoonte kan niet alleen helpen om de extra vakantiekilo's tegen te gaan, maar ook om de sedentaire levensstijl te doorbreken die in onze moderne routine is geslopen.

Het Gevecht tegen Zwaartekracht: Wat Traplopen doet voor je Spieren

Wist je dat je elke dag moet vechten tegen de zwaartekracht? De zwaartekracht trekt ons voortdurend naar beneden, en elke keer dat we opstaan, moeten we deze kracht overwinnen. Dit feit heeft al een eerste effect op onze spieren. Wanneer we op een vlakke ondergrond lopen of rennen, beweegt ons lichaam langs een horizontale lijn. Hoe hoger de snelheid, hoe meer ons lichaam deze horizontale richting ervaart. Maar wanneer we een trap op of af gaan, moeten onze spieren weerstand bieden aan de zwaartekracht. Bij het omhoog gaan moeten we extra inspanning leveren om deze kracht te overwinnen, terwijl bij het afdalen alleen weerstand aan de zwaartekracht nodig is om niet te vallen.

Cognitieve Voordelen van Traplopen: Het Effect op Je Hersenen

De voordelen houden niet op bij het overwinnen van de zwaartekracht. Als je snel de trap op gaat, moet je hard op de treden stappen om je evenwicht te bewaren. Dit is niet alleen een fysieke maar ook een cerebrale oefening. Interessant genoeg blijkt uit een studie uitgevoerd in Montreal door de Concordia Universiteit in de provincie Quebec dat hoe meer treden je beklimt, hoe groter de toename van de grijze massa in de hersenen. Dit is een teken van jeugdige hersenen en een betere cognitieve gezondheid.

Traplopen vs. Liften: De HIIT-Training van het Dagelijks Leven

Dus, als je in een gebouw woont met meerdere verdiepingen en een lift, stel jezelf voor dat die lift elke dag kapot is. Als je de trap neemt, oefen je een combinatie van lichaamsbeweging die vergelijkbaar is met wat tegenwoordig zo in de mode is: HIIT (High-Intensity Interval Training). HIIT houdt in dat je in een korte tijd intensieve inspanning levert, gevolgd door korte periodes van actieve rust. Deze methode biedt gegarandeerde resultaten met voordelen zoals:

  • Verbetering van uithoudingsvermogen en spierherstel.

  • Verhoogd metabolisme dat invloed heeft op vetverlies en spiertonus.

  • Ontwikkeling van aerobe kracht en het vermogen om fysieke belasting te tolereren.

  • Versterking van mentale kracht en zelfvertrouwen.

Een Trap nemen voor Je Gezondheid: Kleine Stappen naar Groot Welzijn

Het begint allemaal met kleine veranderingen, zoals de trap nemen in plaats van de lift. Door voor jezelf te zorgen, niet alleen met lichaamsbeweging maar ook met voeding, leg je de basis voor een gezonder lichaam en een gezonde geest.

Dus, laten we samen de trap nemen en actieve stappen zetten naar een gezonder, energieker leven.

Bron:
Svensson
https://svensson.club/blogs/news/traplopen-is-gezond-ontdek-de-voordelen

Deel deze tip