Sportschema Marathon

Publicatie datum 30-06-2019 10:46:27
Categorie Onze adviezen

Een marathon is een ware aanslag op je lichaam: zowel je trainingen, schoenen als kledij pas je best aan op de 42 km die je tot een goed einde wil brengen. Ook je energiereserves gaan tijdens de marathon behoorlijk aangesproken worden: je energieverbruik kan zelfs oplopen tot  1000 kcal per uur. Jouw energie aanvoer tijdens de mararthon zal medebepalend zijn hoe succesvol je deze uitdaging volbrengt. Omdat je tijdens de marathon niet altijd even makkelijk de volledig benodigde voeding kan innemen, zijn de dagen ervoor cruciaal om je reserves op maximaal peil te krijgen.

Opbouwen van je energiereserves in je spieren gedurende drie dagen voorafgaand aan de wedstrijd/challenge.         
DRINK ELKE DAG 1,5 LITER WATER + 140 g SVENSSON CARBOLOADER VERSPREID OVER DE DAG UIT TE DRINKEN.

Stapelen van je magnesium om maximale energieomzetting te stimuleren tijdens de prestatie en zo verzuring en krampen helpen uit te stellen.
1 TABLET SVENSSON BRUISTABLET MAGNESIUM BIJ HET ONTBIJT GEDURENDE 1 TOT 3 WEKEN.

Opbouwen van je energiereserves in je lever na de nachtrust:         
GEBRUIK NAAST EEN GOED SPORTONTBIJT EEN HALVE LITER WATER MET 70 g CARBLOADER DIE JE ZOWEL WARM of KOUD KAN DRINKEN MET JE ONTBIJT.

Verhoog je vrij beschikbaar magnesium in je bloed en help verzuring en krampen uit te stellen.
1 TABLET SVENSSON BRUISTABLET MAGNESIUM BIJ HET ONTBIJT

Vul je energie, vocht en zouten aan tot ongeveer een uur voor de start.
DRINK 500 ML SVENSSON  ISODRINK VERDEELD OVER DE  PERIODE NA ETEN EN 1 UUR VOOR DE AANVANG. BIJ EXTREME WARMTE  OF OVERGEVOELIGHEID VOOR KRAMPEN KAN  HIER EEN EXTRA MAGNESIUM TABLET AAN TOEGEVOEGD WORDEN. DRINK REGELMATIG EN IN KLEINE  HOEVEELHEDEN.

1 uur tot 30 min voor de aanvang is een trage vaste energiebron aan te raden:
SVENSSON HIGH ENERGYREEP SALTY CARAMEL PAST HIER PERFECT.

Tijdens de marathon is het soms een evenwichtsoefening om je energie, vocht en zouten in voldoende mate aangevuld te krijgen. Als je geluk hebt, kan je best hulp vragen aan iemand die op bepaalde punten je voeding en drinken aangeeft. Indien dit niet mogelijk is,  moet je rekening houden met wat de organisatie aan bevoorrading voorziet. Zorg dan dat je de benodigde voeding meeneemt en gebruik maximaal het water dat de bevoorradingsposten je aanreiken. (vertraag desnoods om toch voldoende te drinken, de weinige tijd die je verliest ga je ruimschoots gecompenseerd zien in je laatste 10km.) 
 

SCHEMA VOOR EEN RICHTTIJD VAN + 4 UUR

>>> Bij 6 km ENDURANCE GEL of HIGH ENERGY REEP
>>> Bij 12 km ENDURANCE GEL of HIGH ENERGY REEP
>>> Bij 18 km ENDURANCE GEL of HIGH ENERGY REEP
>>> Bij 24 km BOOSTERGEL red fruit of munt
>>> Bij 30 km BOOSTERGEL red fruit of munt
>>> Bij 36 km FINALE GEL

SCHEMA VOOR EEN RICHTTIJD VAN + 3 UUR

>>> Bij 8 ENDURANCE GEL of HIGH ENERGY REEP
>>> Bij 16 ENDURANCE GEL of HIGH ENERGY REEP
>>> Bij 22 ENDURANCE GEL
>>> Bij 28 BOOSTERGEL red fruit of munt
>>> Bij 36 FINALE GEL


Een absoluut voordeel is als je Isotone drank kan drinken. Ideaal zijn lopers flacons van 250-300 ml maar belangrijk is dat iemand je deze kan aanreiken. Neem alvast één mee vanaf de start. Kan dit niet dan heb je dankzij de ENDURANCEGELS  toch het minimum aan zouten die nodig zijn tijdens je marathon. Neem dan absoluut de tijd om bij iedere bevoorrading te drinken en doe dit in kleine slokjes zodat de druk op je blaas niet nodeloos verhoogt.

Na een dergelijke inspanning gaan je spieren nog gedurende 14-18uur eiwitten afbreken. Stop dit zo snel mogelijk zodat de schade beperkt blijft en je heropbouw de dag zelf nog aanvangt.        
NEEM DE SVENSSON RECOVERY SHAKE DIRECT NA DE INSPANNING  EN WEL TWEE SCOOPS IN 400ML WATER OF SOJAMELK

Zorg voor een goede herstelmaaltijd 2 uur na de inspanning rijk aan koolhydraten, eiwitten en goede vetten.

 SVENSSONS’ MARATHON PRODUCTADVIES

 

CARBOLOADER/ ENERGY DRINK
Makkelijk verteerbare energielader . Te gebruiken 1-3 dagen voor je prestatie zodat je maximaal jouw glycogeen(ENERGY) voorraad op peil krijgt. Kan warm en koud

MAGNESIUM BRUIS/EFFERVESCENT
De ideale magnesiumvorm de dagen voor en de ochtend van de inspanning. Combinatie met vit B6 & B1, Taurine en vitamine C.

SVENSSON GELS & HIGH ENERGY REEP  = 30g CARB

ENDURANCE GELS ELECTROLYTES
De uithoudingsgel die je vanaf de start ondersteunt uur na uur. Naast 30 g uitgeblanceerde koolhydraten bevat hij de juiste verhouding Na/K om je zouten op peil  te blijven houden

BOOST GELS CAFEIN 35 MG
De energiegel  voor de moeilijkere momenten. dankzij de cafeïne, en adaptogene planten; maak extra energie vrij en ervaar een mentale boost.
 

FINAL GELS CAFEIN 75 MG
De energiegel voor als het er echt om gaat!  Zowel in de finale van een wedstrijd, als wanneer je echt diep moet gaan. Deze Finale gel geeft je een hoge dosis cafeïne/peperextract die samen energie in je lichaam vrijmaken


SALTY CARAMEL 
42% havermout

RAW BAR ACAI
bosbessen +havermout vegan

RAW BAR ACEROLA 
sweet orange + oatmeal vegan

RAW BAR PALEO 
gluten vrij
vegan


ISODRINK PREMIX
Isodrink met ideale verhouding qua type koolhydraten: zowel  opnametijd als 2:1 verhouding.
Makkelijk verteerbaar zonder kunstmatige zoet-,kleur- en smaakstoffen.
Drinkt vlot /plakt niet.

RECOVERY shake
Een goede recoveryshake  maakt een direct verschil op het effect van je training en/of je volgende prestatie. Recoveryshake  die afhankelijk van het type inspanning aangepast wordt. De juiste verhouding inzake  eiwitten, koolhydraten en zouten. Verhoogd  in BCAA’s, LEUCINE, HMB, CREATINE

 

Deel deze tip