Jodium en sporten

Publicatie datum 16-12-2016 14:19:12
Categorie Onze adviezen

Auteur: Casper Beukema

Ben je vaak futloos kouwelijk, moe en dof? En merk je dat je blessures en spierpijn bijna niet overgaan terwijl je haar en nagels dun en broos zijn? Grote kans dat je een jodiumtekort hebt.
Onterecht wordt ervan uitgegaan dat niemand een tekort aan dit onmisbare element heeft. De werkelijkheid is dat er na vitamine D en magnesium de meeste tekorten van zijn in de Nederlandse bevolking.

Jodium is nodig om je schildklierhormoon te maken. De schildklier werkt net als onze thermostaat en is ons “toestemmingsorgaan” voor dure energie uitgaven. Geen jodium is geen uitgaven, waardoor je geen energie krijgt voor activiteiten, wondherstel, weefselgroei, warmte en gewoon lekker in je vel zitten. Dit klinkt raar maar is erg logisch als bedenkt dat in tijden van schaarste jouw uitgaven ook verminderen. Zou je uitgebreid gaan trainen als je griep hebt, of een dure vakantie boeken als je geen geld hebt? Waarschijnlijk niet. Dit doet het lichaam ook niet om zichzelf te beschermen tegen ernstige energietekorten.

Jodium zit in vooral in voedsel uit de zee zoals algen, schaal- en schelpdieren, vis. Ook
bevatten (niet-biologisch) brood gejodeerd zout en in lage hoeveelheden komt het element in eieren voor.  
Als je twijfelt of je een jodiumtekort hebt gebruik dan regelmatig wat kelp in bijvoorbeeld je soep of hap wat vaker een haring. Is dit voor jou niet weggelegt kun je ook jodiumdruppels kopen. Deze druppels hebben geen zoute smaak en kun je elke dag in je eten of drinken druppelen.
2 druppels is voldoende voor je minimale dagelijkse hoeveelheid van 150 microgram.

Deel deze tip