Je ideale sportgewicht herwinnen en behouden

Publicatie datum 25-01-2022 14:32:57
Categorie Onze adviezen

Je ideale gewicht herwinnen en behouden zowel tijdens het seizoen als daarbuiten

Gewichtsbeheersing is een van de meest voorkomende zorgen in sportvoeding, zowel bij sporters die gewicht willen bijwinnen (spiermassa), als sporters die gewicht willen verliezen . Gewicht is een struikelblok bij sporten met gewichtsklasses, maar eveneens bij alle andere sporten : iedere kilo meer die je moet voortduwen, omhoog krijgen , meeslepen, … is er eentje die extra energie vraagt. Extra gewicht maakt het moeilijker je doelen te verleggen/verbeteren. Daarnaast vechten velen met hun gewicht vanuit esthetisch oogpunt en is sport  daarbij een hulp om hun lichaamsbouw te optimaliseren. Door een dieet in combinatie met beginnend sporten verbranden ze hun spiermassa. Hierdoor vermindert de kans op slagen net.

 

Gewichtsbehoud en gewichtsbeheersing

Consequent gewichtsmanagement lijkt meer op een kasseibaan dan een wielerpiste. Er zijn dagelijks diverse momenten waar we makkelijk van de weg geraken, een platte band meemaken of zelfs gewoonweg kunnen crashen. Om je kans op een succesvolle gewichtsbeheersing te vergroten,  moet je eerst een aantal dingen begrijpen. Los van de kcal(energie)waarde die je opneemt, zit het verschil ook in hoe snel je je verzadigd gaat voelen. Eiwitten geven veel sneller en langer een verzadiginggevoel dan koolhydraten, vetten en alcohol. Dit komt omdat de opnametijd veel langer duurt. Daarenboven geven eiwitten bijna geen gewenning, waardoor je minder de neiging krijgt om telkens meer te moeten verbruiken om verzadigd te zijn.

 

Succesvol gewicht verliezen

Om de kans op slagen te vergroten, zijn er een aantal eenvoudige weetjes die je helpen om makkelijker je doel te bereiken. Leer uit je faalmomenten

  • Voorkom crash eetbuien !
  • Verminder je eetbuien veroorzaakt door stress !
  • Leer uit je faalmomenten !
  • Eet al iets kleins - hoog in eiwitten - 30 minuten voor een hoofdmaaltijd.  Je zal je veel sneller verzadigd voelen.
Kortom: hoe kan je de weg naar succesvolle gewichtbeheersing met 300% verhogen.

Wil je gewicht verliezen ? Is het behoud van je droge spiermassa tijdens een  afvalkuur/verhoogde trainingsinspanning belangrijk voor je ? Vermindert je spiermassa omdat je een dagje ouder wordt en wil je dit tegengaan ?

Beweging en extra-eiwitten in combinatie met minder vet en koolhydraten zijn de oplossing.

Bron: Svensson & claudia Smet

Deel deze tip