Collageen: Preventie en tijdens herstel

Publicatie datum 22-03-2022 10:27:17
Categorie Onze adviezen

Collageen: Preventie en tijdens herstel

Voor een sporter is de belasting op banden, kapsels, pezen en kraakbeen bovengemiddeld groot. Voor een goed herstel is voldoende rust erg belangrijk. Ook kunnen bepaalde oefeningen gedaan worden om weefsels te versterken. Om het herstel optimaal te ondersteunen, is het daarnaast belangrijk om het lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen. Meestal wordt als eerste gedacht aan eiwitten. Deze zijn zeker belangrijk om te zorgen dat de spiermassa behouden blijft. Naast voldoende eiwitten uit voeding kan het in een herstelfase belangrijk zijn om extra eiwitten te gebruiken in de vorm van een proteïne supplement.
 
Pezen, gewrichten en ligamenten (banden) hebben echter wel een andere samenstelling. Deze bindweefsels bestaan voornamelijk uit collageen eiwitten. Tegenwoordig eet bijna niemand meer de collageenrijke voeding van onze voorouders, zoals bottenbouillon. Een aanvulling met een voedingssupplement met collageen is dus best waardevol als pezen, gewrichten en kraakbeen ondersteuning kunnen gebruiken. Bij de vorming van collageen speelt vitamine C een belangrijke rol. In een collageensupplement is de toevoeging van voldoende vitamine C dus essentieel.
 
Ook voor preventief gebruik kan inname van collageen belangrijk zijn. Als sporter krijgen je pezen, botten en gewrichten namelijk veel te verduren. Zeker bij sporten waarbij bindweefsels harde klappen moeten opvangen, zoals bij hardlopen of volleybal. Maar ook bij sporten waarin abrupte draaibewegingen plaatsvinden, zoals voetbal, rugby en hockey. Daarom is het juist voor deze sporters extra belangrijk dat deze bindweefsels sterk zijn en goed blijven functioneren.

RECEPT - Kippenbouillon

Ingrediënten:

  • 4 kippenpoten
  • 1 ui (met schil)
  • 1 geschilde winterwortel
  • 1,5 liter water
  • 1 eetlepel azijn of citroensap
  • 6 peperkorrels

 
Bereidingswijze:
Leg de delen van de kip in een grote soeppan. Schenk het koude water erbij totdat de kip onder water staat en breng op middelhoog vuur aan de kook.
Snijd ondertussen de winterwortel in  stukken van ca. 3 cm. Voeg wortel, hele ui met schil en azijn toe aan de bouillon. Breng het geheel opnieuw aan de kook. Schep het schuim van de bouillon zodat de bouillon mooi helder blijft.
Zet het vuur op een lage stand en laat de bouillon minstens 3 uur, maar liever nog wat langer koken.
Neem daarna de kip uit de bouillon en laat het vlees afkoelen. Maak een theedoek vochtig met water en leg deze in een zeef. Leg de zeef in/op een grote pan en zeef de bouillon.
Haal het vel van de kip en verdeel het vlees in kleine stukjes. Je kan het vlees gebruiken voor een ander gerecht of je kan het toevoegen aan de bouillon.
Breng de bouillon op smaak peper en zout of met bouillonblokken. Je kan naar keuze nog andere smaken toevoegen zoals  bijvoorbeeld stukjes prei en kerriepoeder. Of gebruik de bouillon als basis voor allerlei soepen.

Bron: New Care

Deel deze tip