5 eenvoudige tips voor een goede voorbereiding bij het lopen

Publicatie datum 05-05-2020 11:55:02
Categorie Onze adviezen

Een goede voorbereiding en planning kan je veel stress besparen en geeft je vertrouwen naar jouw persoonlijke uitdaging toe. Het loopseizoen start weer op, en daarbij hoort de nodige voorbereiding. Je moet ervoor zorgen dat je je doelstelling kan voltooien zonder enige schade of sportieve burn-out. Of je nu wil deelnemen aan een run van 5 km, marathon of een ultraloop het is absoluut noodzakelijk dat je weet wat je lichaam aankan en wat er beschikbaar is aan (sportvoeding) om je hierbij te helpen. Dat is echt vaak voor velen een nieuw te ontdekken terrein.
Een goede voorbereiding en planning kan je veel stress besparen en geeft je vertrouwen naar jouw persoonlijke uitdaging toe.

5 eenvoudige tips tijdens de voorbereiding

  1. LUISTER… … naar je lichaam en naar de signalen die je lichaam uitzendt.
  2. RUST: Zoals je misschien weet, wordt je lichaam sterker in rust. Net zo belangrijk als de harde trainingen is je lichaam de kans geven zichzelf te herstellen. Zo bereid je je lichaam voor naar de volgende trainingssessie toe. Vermoeidheid of humeurig zijn, zijn vaak het sein dat er nood is aan rust.
  3. GEEF BRANDSTOF AAN JE LICHAAM: Indien een atleet die meerdere keren per week traint, dit combineert met een extreem crash-dieet, dan kan dit evolueren in een regelrechte ramp. Net zoals we niet kunnen rondrijden met een auto met een lege benzinetank, mogen we ook niet van ons lichaam verlangen om te starten met een lege tank. Dit betekent weer: luister naar je lichaam. Als je honger hebt, moet je eten, maar eet wel hoogwaardige voedingsstoffen in een evenwichtige verhouding.
  4. PERIODISEER JE TRAINING Het is extreem belangrijk om je trainingen te periodiseren en te faseren, dit zorgt vaak voor de beste prestaties. Je kan je trainingen indelen in een algemene voorbereidingsfase, een basisfase, specifiekere fases en tenslotte een herstelfase.
  5. VERGELIJK JEZELF NIET MET ANDEREN Vooral op sociale media. Train volgens je eigen programma en naar je eigen kunnen.

Bron: Svensson

Deel deze tip