De biologische waarde van eiwitten

De biologische waarde van eiwitten geeft aan hoe efficiënt het eiwitproduct kan worden omgezet naar menselijk spierweefsel. Producten met een hoge biologische waarde hebben een sterk overeenkomend aminozuurpatroon met menselijk lichaamsweefsel.

Nr.

Product

Biologische
Waarde

1

Ei (heel)

100

2

Eiwit

88

3

Kip

79

4

Kalkoen

79

5

Vis

70

6

Mager vlees

69

7

(Koe)melk

60

8

Onbewerkte rijst

59

9

Bruine rijst

57

10

Witte rijst

56

11

Pinda’s

55

12

Doperwten

55

13

Tarwe

49

14

Sojabonen

47

15

Maïs

36

16

Bruine bonen

34

17

aardappel

34

Biologische waarde voeding

 

 

 

 

 

 

Nr.

Eiwitsupplementen

Biologische
waarde

1

Whey eiwit isolaat

100

2

Whey eiwit concentraat

88

3

Rijstproteïne

79

4

Caseïne (melkeiwit)

79

5

Soja

70

6

Bonen (erwten/pea)

69

Biologische waarde eiwitsupplementen

Rijstproteïne heeft na whey eiwit de hoogste biologische waarde. Het voordeel van rijst ten opzichte van whey eiwit is dat rijstproteïne geen allergenen bevat (soja, lactose) en dat het geschikt is voor vegetariërs. Vegetarische sporters dienen de verschillende bronnen goed
te combineren, omdat plantaardige voeding sowieso een lagere biologische waarde heeft dan eiwit van dierlijke afkomst.