Voeding & Suppletie 

Dit boekje geeft inzicht in het belang van de juiste voeding voor (top)sporters en geeft aan welke voeding moet worden gebruikt om beter, sterker en slimmer te worden. Daarbij is het belangrijk dat er geen voeding wordt gebruikt die energieverspillende processen in gang zet, zoals bijvoorbeeld de spijsvertering of het immuunsysteem. Vooral het immuun systeem is een zeer duur energiesysteem. Anders gezegd; ons immuunsysteem is een heel grote energievreter. Wanneer dit door verkeerde voeding wordt ‘aangezet’, worden grote hoeveelheden energie voor dit systeem aangewend. De energie die je lichaam voor je immuunsysteem gebruikt, kan dan dus niet worden gebruikt voor de processen die voor jou als topsporter belangrijk zijn om optimaal te kunnen presteren.

Voor de meeste sporters zal dit boekje een totaal andere kijk op voeding geven.

Koop een NZVT producten van de Rode Pilaren en ontvang het boekje gratis bij uw bestelling!

Suppletie

Als topsporter is het van groot belang dat vitaminen en mineralen in optimale hoeveelheden in het lichaam aanwezig zijn om prestaties verder te verbeteren en te zorgen dat je geen blessures krijgt. Uiteraard ligt de basis altijd in een gezonde voeding. Daarnaast kunnen voedingssupplementen worden gebruikt als extra aanvulling. Belangrijk is dat je ervoor zorgt dat de producten op doping worden gecontroleerd.

Nederlands Zekerheids Systeem Voedingssupplementen Topsport

Sportsupplementen worden beschouwd als voedingssupplementen en vallen daarmee onder de Warenwet. Voedingssupplementen moeten voldoen aan de zuiverheidseisen van de Warenwet en worden geproduceerd onder de richtlijnen van HACCP en GMP voor voeding. Voor topsporters is dit
echter niet voldoende, omdat zij aan zeer strenge dopingnormen moeten voldoen.

Om jou als topsporter doping gecontroleerde supplementen te bieden, heeft de branche vereniging NPN in samenwerking met NOC*NSF en de Dopingautoriteit een pakket aan extra maatregelen samengesteld speciaal gericht op voedingssupplementen voor topsporters; het zogenaamde
Nederlands Zekerheids systeem Voedingssupplementen Topsport (NZVT). Dit systeem biedt jou als topsporter en ook je bege leiders informatie en zeker heid over de zuiver heid van voedings supplementen.

Waarom Zo'n hoge dosering?

Voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, sporenelementen, aminozuren en vetten spelen een vitale rol in alle processen die zich in ons lichaam afspelen. Met een optimale hoeveelheid voedingsstoffen kunnen lichaamsprocessen optimaal worden beïnvloed en met elkaar samenwerken.

In Nederland wordt uitgegaan van ADH’s (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden) ook wel RI’s (ReferentieInname) genoemd. Dit is voor vitamine C bijvoorbeeld de dosering waarbij we geen scheurbuik krijgen (80mg). Dit is echter niet de hoeveelheid die voldoende is om topprestaties te kunnen leveren. Als topsporter heb je veel meer voedingsstoffen nodig, omdat er ook veel meer stofwisselingsprocessen in het lichaam zijn. Daarom moet voor topsporters worden uitgegaan van ODH’s (Optimale Doseer Hoeveelheden). Hiermee zorg je ervoor dat alle voorwaarden aanwezig zijn voor het leveren van een optimale prestatie en voor optimale herstel- en reparatiemogelijkheden.